Aktivnosti


Pohodništvo

Porezen

Porezen je 1630 m visoka gora, ki se nahaja med Davčo in Baško grapo. Z vrha, na katerem stoji velik spomenik NOB, se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Golake, Tržaški zaliv, Spodnje Bohinjske gore in Triglav, ter Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Vrh ima vpisno skrinjico in žig.

 

Naravne znamenitosti

Davški slapovi

V povirju Davče pod Poreznom – Pod kotli, se nahajajo trije slikoviti slapovi. Nad zgornjim Davškim slapom se nahaja sotočje dveh skoraj enakih pritokov. Od tega desni zbira vodovje izpod Konjskega brda in Huma, levi pa zbira vodovje izpod Porezna. Zgornji slap pada pet do šest metrov globoko v manjši tolmun.  Srednji slap je dvojen in najlepši med Davškimi slapovi. Visok je šest metrov in njegov levi del je bolj mogočen od desnega dela. Tolmun je v tektonsko zdrobljeni trdi kamnini, isto kot tudi pri zgornjem slapu. Najlepše je viden iz urejene razgledne točke.  Spodnji Davški slap usmerja vodo preko različno strmih in razjedenih polic v dva glavna stržena, ki se združita takrat, ko je voda zelo visoka. Kamnina je iz sivega dolomita, starosti okoli 210 milijonov let, ki vsebuje karbonate, gomolje roženca in nekaj kremenice.  Davški slapovi so lahko dostopni in vredni ogleda. Potok Davča ima sicer zelo hudourniški značaj in zaradi tega zelo pogosto povzroča veliko gmotno škodo na pobočjih s plazovi in na infrastrukturi.

Etnografske prireditve

Dan Teric

Kraj ponuja na ogled veliko turističnih zanimivosti. Ena takih je zagotovo kulturno – etnografska prireditev Dan teric, ki se meseca avgusta vsako leto odvija na kmetiji Pr’ Vrhovcu. Domačini ob tej priložnosti  obiskovalcem prikažejo stare običaje in navade, povezane s predelavo lanu. Dan teric, s katerim Davčarji ohranjajo dediščino domačega kraja, je običajno dobro obiskan, saj prireditev povprečno obišče od tri do štiri tisoč obiskovalcev. Doslej je tako v Davčo privabila že okoli sto petdeset tisoč ljudi, ugotavljajo v turističnem društvu.

Šport / Zabava
Smučišče in Terme Cerkno

Smučarski center Cerkno velja za najsodobnejše, najvarnejše in smučišče z najhitrejšimi smučarskimi napravami v Sloveniji. To vsako leto znova potrjujejo zvesti smučarji, ki proste trenutke redno preživljajo na snegu. Občudovanja in navdušenja je deležna Alpska perla na vrhu Smučarskega centra Cerkno, ki s kulinarično in zabavno ponudbo ponuja sprostitev med in tudi po smučanju.

Znano je, da je termalna voda vsestransko uporabna in zdravilna. V Cerknem se v sklopu Hotela Cerkno nahajajo edine slovenske terme v zavetju Julijskih Alp, ki po velikosti spadajo med manjše terme. Termalna voda je kemijsko bogata in vpliva blagodejno na človeško telo. Termalno vodo se črpa iz 2000 metrov globoke vrtine v neposredni bližini hotelskega kompleksa. Terme Cerkno so v sezoni 2017 prejele laskavo priznanje za tretje Naj kopališče v kategoriji malih term v Sloveniji.

 

Slovenska vojna partizanska bolnica Franja

V skriti soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem je med 2. svetovno vojno delovala partizanska bolnica Franja. Težko prehodna soteska, ki vodi do bolnice je nudila varno zavetje pred okupatorjem, v letu in pol delovanja pa se je v njej zdravilo 578 ranjencev. Leta 2007 je bolnico prizadela huda povodenj, ki je povsem uničila vse barake ter večino opreme. Danes so objekti rekonstruirani in zopet urejeni za obisk. Pot do bolnice je čudovita, sama bolnica pa kljub nedavni naravni katastrofi, ostaja pomemben in ogleda vreden spomin na medvojne dogodke ter plemenito tovariško oz. medčloveško pomoč.

Šport / Zabava
Bike & Fun park

Park, lociran na Smučarskem centru Cerkno, s svojimi aktivnimi doživetji ponuja možnost igre, aktivnega preživljanja prostega časa in celodnevne zabave na prostem. Namenjen je mladim, individualnim rekreativcem, skupinam in družinam. V sklopu parka se nahajajo:

  • SUPanje (možnost izposoje opreme)
  • športna igrišča (mini nogomet, odbojka, badminton)
  • slackline – hoja po traku
  • lokostrelski poligon (v ponudbi od leta 2009)
  • pikado, balinišče
  • piknik prostor
  • otroška igrala, trampolin

Običaji
Lavfarija Cerkno

Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov. »Laufarska družina« šteje 25 likov in 26 mask (en lik ima dva maski). Vsak laufar nosi »larfo« – masko, ki skupaj z obleko – opravo in obnašanjem predstavlja lik, ki lahko simbolizira določene človeške napake ali slabosti, lahko predstavlja določen socialni sloj ali krajevnega posebneža, določeni liki pa segajo daleč v poganske čase in predstavljajo takratna verovanja v današnjo dobo. Larfe so vse razen ene izrezljane iz lipovega lesa. Obleke – oprave posameznih likov so narejene posebej za njih, za tri Laufarje se obleka našije vsako leto na novo.

Povezave